Catrijn Epessingel 18
8701 VC Bolsward
T: 06 - 48505727
25.11.07 13:23 Age: 14 yrs

Praktische handleiding ontwikkeling SSCC (ook wel EAN) verzendlabel

 

In logistieke bedrijven komt steeds vaker de vraag naar de invoering van het SSCC label, vaak in combinatie met EDI - verzendberichten. Dit om de afhandeling van logistieke goederen stromen te optimaliseren.

De GS1-verzendcode (oftewel Serial Shipping Container Code, SSCC), moet voldoen aan strenge eisen om in aanmerking te komen voor certificering in het kader van de wereldwijd geaccepteerde GS1-standaard.

In deze handleiding zal een praktijkvoorbeeld worden beschreven voor de ontwikkeling van een gecertificeerd SSCC label.

Voor meer informatie: Opent externe link in nieuw vensterwww.gs1.nl

Het eindresultaat van deze handleiding is het volgende voorbeeld SSCC label.

<---newpage--->

Stap 1/5 – welke informatie

Afhankelijk van het soort producten en de opbouw van het bedrijf (aantal vestigingen etc.)  moet worden bepaald welke informatie op de SSCC label verplicht is.
In het document ‘Download dit bestandHet GS1-label stap voor stap.pdf’ (bron: GS1 Nederland, Amsterdam, oktober 2007; Auteur: Marco van der Lee en Silvan Lücke) wordt een helder uitleg hierover gegeven.

Voor dit voorbeeld is gekozen voor een heterogene ladingdrager (pallet) met verschillende producten. De volgende (minimaal verplichte) informatie is opgenomen op de label.

* Bedrijfslogo
* NAW gegevens
* SSCC nummer
* SSCC barcode


<---newpage--->

Stap 2/5 – SSCC nummer bepalen

Het SSCC nummer bestaan uit 18 cijfers opgebouwd uit 4 onderdelen.1 uitbreidingscode = In principe altijd 1, tenzij het bedrijf meerdere vestigingen heeft. Dan wordt voor elke vestiging een aparte uitbreidingscode gehandhaafd.

2 bedrijfsnummer = EAN bedrijfsnummer zoals geregistreerd (7 of 9 cijfers)

3 volgnummer = Mag zelf worden bepaald. Handig is om met 0000001 te beginnen en dan steeds met 1 op te hogen. Dus bijvoorbeeld 0000001, 0000002, 0000003…

4 controlecijfer = Wordt automatisch berekend door de barcode software.

De SSCC nummers blijven dus in principe altijd gelijk. Op elk label wordt het volgnummer met 1 verhoogd. Elk nummer mag maar 1 keer worden gebruikt. Het beste is om de SSCC nummer aan te maken en bij te houden in een Excel spreadsheet.

Download dit bestanddownload voorbeeld sjabloon SSCC spreadsheet >>

<---newpage--->

Stap 3/5 – selecteren van barcode software

Er worden tal van barcode software programma’s aangeboden. Vaak is het ook mogelijk om een label aan te maken binnen de bedrijfsinterne ERP software (wat de natuurlijk de voorkeur verdient).
Voor dit voorbeeld is gekozen voor het ‘stand alone’ software pakket BarTender http://www.seagullscientific.com

Stap 4/5 – ontwerpen label

De labelsoftware wordt gebruikt om de label te ontwerpen. Meer informatie en een handleiding hoe de software is te gebruiken is te vinden op  http://www.seagullscientific.com.

Een extra aandachtspunt is het koppelen van het Excel spreadsheet met de SSCC nummers (zoals aangemaakt in stap 2). Het Excel bestand kan in BarTender worden opgegeven als database bestand. De barcode software ‘pakt’ dan automatische de opeenvolgende SSCC nummers vanuit het Excel bestand.

Stap 5/5 – certificering

Het label kan gratis worden opgestuurd naar het volgende adres voor controle en certificering.

GS1 Nederland
t.a.v. Kwaliteitsservice GS1-labels
Postbus 90445
1006 BK Amsterdam

Voor meer informatie: http://www.gs1.nl/ 


###COMMENTS###

Hulp nodig bij u SSCC project?

SSCC specialist IPBU
€ 59 per uur
Bel: 020-6936512

©INTERNETPROJECTBUREAU 2021